צרו קשר

בלוג

בדיקות פוריות לגבר

בדיקות פוריות לגבר מדינת ישראל היא בין המובילות בעולם במספר טיפולי ההפריה שעוברים בה זוגות שמנסים להרות ללא הצלחה. יחד עם זאת במקרים רבים כאשר זוג מנסה להרות במשך תקופה מסויימת ללא הצלחה ופונה לייעוץ בדיקות הפוריות וגם טיפולי הפוריות יתמקדו בדר"כ באישה ופחות בגבר. ייתכן שבבדיקות יתברר כי לשני בני הזוג יש בעיות פוריות, אך אין לשלול ביצוע בדיקות פוריות לגבר יחד עם ביצוע בדיקות פוריות ובירור אצל האישה. בדיקות פוריות לגבר שאינן כירורגיות בדיקת זרע היא הבדיקה הבסיסית ביותר בבדיקות פוריות לגבר. בין עשרה לעשרים אחוזים מהזוגות נתקלים בקושי להרות ובארבעים עד חמישים אחוזים מהמקרים מקור הבעיה בגבר. בבדיקה זו נמדדים מאפיינים כמותיים ואיכותיים של נוזל הזרע ושל הזרעונים בדגימה. הבדיקה כוללת מדדים כלליים, ספירת זרע ובדיקה מורפולוגית של צורת תאי הזרע. המדדים הכלליים הם: נפח – כמות נוזל הזרע שניתנה בדגימה. נפח קטן מדיי עלול להעיד על ליקוי בתפקוד בלוטות הזרע או על חסימה חלקית בדרכי מעבר הזרע. נפח גדול מדי יכול להעיד על תהליך דלקתי או פעילות יתר של בלוטות הזרע או הערמונית.  חומציות – חומציות תקינה של נוזל הזרע מעידה על פעילות תקינה של בלוטות המין.  צבע צמיגות – נוזל הזרע הוא צמיגי ובאופן תקין, כדי שהזירעונים יוכלו לנוע ביתר קלות ו"להשתחרר" מהנוזל, צמיגות הנוזל פוחתת והוא נעשה יותר נוזלי בתוך ארבעים וחמש דקות עד שעה מרגע השפיכה. אגלוטינציה – אגלוטינציה או התקבצות היא היצמדות של תאי זרע זה לזה בקבוצות. מצב זה עשוי להוות אינדיקציה לקיומם של נוגדנים לתאי הזרע. ספירת זרעונים – מהו מספר הזרעונים במיליליטר נוזל. ערכים נמוכים עלולים להצביע על חוסר יחסי בתאי זרע. עם זאת, מספר נמוך של תאי זרע אינו מעיד בהכרח על בעיה רפואית. מספר זרעונים כללי תנועתיות זרעונים (Motility) – תנועתיות הזרעונים מצביעה על  תקינותם ויכולתם להגיע עד לביצית ולהפרות אותה. ככל שהתנועתיות טובה יותר, כך גדלים הסיכויים של הזרעונים להגיע ולהפרות את הביצית. חיוּת (Vitality) – אחוז תאי הזרע החיים בדגימה.  מורפולוגיה – מורפולוגיה משמשת מדד חשוב ביותר ליכולת הזרעונים להפרות את הביצית. ככל שיש פחות צורות תקינות כך קטן הסיכוי להפריה. כאשר יש פחות מארבעה אחוזים של  צורות תקינות ייתכן שהזִרמה אינה פוריה. הפגיעות בתאי הזרע נחלקות לפי חלקי התא, לראש, צוואר וזנב. אחוז זרעונים תקינים תאי זרע לא בשלים – שלא התפתחו לזרעונים ולא יוכלו להפרות ביצית. מספר תאי דם לבנים מספר תאי דם אדומים בדיקות פוריות לגבר בהליך כירורגי קיימות גם בדיקות פוריות לגבר שמערבות הליך כירורגי כמו ניתוחי טסה ומיקרו טסה בהם שואבים את הזרע מתוך האשך ומבודדים את הזרעונים האיכותיים שהשיגו תוצאות טובות בבדיקות והמדדים שסקרנו. כאשר לא מצליחים להרות תקופה מסויימת של מעל חצי שנה מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה ולקבל הפניה לביצוע בדיקות פוריות לגבר ובדיקות פוריות לאישה, כדי לקבל תמונה שלמה במה יש צורך לטפל.

קראו עוד »
רזרבה שחלתית נמוכה
רזרבה שחלתית הגישה ההוליסטית

כמו בתחומים שונים ברפואה הקונבנציונלית המערבית גם בנושא של פריון ושל טיפולי פוריות קיימים טיפולי משלימים שמומלצים לכל אישה כאשר יש חשד לרזרבה שחלתית נמוכה. הרפואה האלטרנטיבית כבר מזמן לא נקראת אלטרנטיבית, אלא רפואה משלימה, מפני שהיא גם עוזרת לגוף לתמוך בתהליכים של הרפואה המערבית המודרנית וגם מחזקת אותו ומשפרת את תפקודו ואת תוצאות הטיפולים הקונבנציונליים. הרפואה המשלימה מומלצת היום על ידי רופאים גם אם בעבר היו כאלה שהסתייגו משיטות שפחות היו מוכרות למערב והיא מתאימה לכל אחת שרוצה לטפל בצורה הוליסטית ברזרבה שחלתית נמוכה.   אילו טיפולים אפשריים? טיפול אחד ברזרבה שחלתית נמוכה הוא ע"י דיקור סיני או דיקור יפני. כמו בכל טיפול רפואי גם אם הוא בשיטה מתחום הרפואה המשלימה יש להתייעץ עם רופא מומחה שיתאים את סוג הטיפול למטופלת. טיפולים נוספים שיכולים לעזור מלבד דיקור הם כוסות רוח, צמחי מרפא ותזונה לפי תפריט מיוחד.   כיצד הרפואה הסינית מטפלת ברזרבה שחלתית נמוכה? לטיפולים ברפואה הסינית יהיו השפעות שונות כמו: שיפור זרימת דם – דיקור וכוסות רוח משפרים את זרימת הדם לשחלות ולאברי האגן, ומסייעים לתפקוד השחלה. השיפור של החזרה הוורידית מהרקמה אל הלב יכול לעזור גם בהתמודדות עם תהליכים דלקתיים. השפעה על המערכת ההורמונלית – מחקרים הראו שלדיקור ולצמחי המרפא הסיניים יש השפעה הורמונלית מיטיבה, על הציר ההורמונלי של היפופיזה-שחלה שאחראי על הפרשת  FSH. הרפואה הסינית משפיעה על מערכת העצבים המרכזית ועל הפרשת GnRH. הטיפול יכול להשפיע על הורמונים אחרים, כמו הורמונים המופרשים מבלוטת התריס (תירואיד), קורטיזול, הורמון ההצהבה (LH) ופרולקטין, שכולם מעורבים בתגובה השחלתית. חיזוק כללי ושיפור איכות חיים –  תזונה מיוחדת וצמחי מרפא שמכילים פיטו-הורמונים, מינרלים, ויטמינים וחומרים חיוניים אחרים יכולים להשלים חוסרים בגוף, ולתת לגוף אבני בסיס לייצור ההורמונים, חיזוק כללי של הגוף ושיפור איכות החיים תורמים לרמת הפריון של האישה. השפעה אנטי דלקתית – תהליכים דלקתיים שמתרחשים באגן יכולים להפריע לפיריון. אנדומטריוזיס, דלקות באגן, דלקות במעיים ובדרכי השתן עלולים לפגוע בשחלה וברזרבה השחלתית. הרפואה הסינית יכולה לשפר את המצב, וכתוצאה מכך לסייע גם לתפקוד השחלה. השפעה על המערכת החיסונית – למערכת החיסונית יש תפקיד חשוב בפוריות, בהשפעה על השחלות והרחם, ובעצם על כל אחד מהשלבים של הכניסה להריון. מחקרים מראים שלצמחי מרפא סיניים יש השפעה מאזנת על מערכת החיסון והשפעה חיובית על תגובה שחלתית.  איזון של חום וקור – הרפואה והתזונה הסינית שמות דגש על איזון בין קור וחום בגוף. עודף חום יפריע לתפקוד השחלה, ועודף קור גורם לחוסר זרימת דם ולחולשה של המערכת ההורמונלית. הפחתת מתחים – הסטרס משפיע על המערכת ההורמונלית, על זרימת הדם, על תפקוד מערכת החיסון ולבסוף גם על התגובה השחלתית. אחת המטרות בדיקור סיני היא לטפל במתחים, להפחית חרדות, לשפר את מצב הרוח ואת איכות השינה ולצמצם סבל מיותר ותופעות לוואי בתקופה הארוכה של טיפולי הפוריות. כל הגורמים האלה משפיעים על הסביבה השחלתית. שיפור זרימת דם, תפקוד מערכת החיסון והאיזון ההורמנלי,-כל אלה מטפלים ברזרבה שחלתית נמוכה ומאפשרים לשחלה תפקוד מקסימלי וניצול מיטבי של הזקיקים הקיימים בה.

קראו עוד »
בדיקת פוריות לגבר

נשים בדר"כ תהיינה הראשונות לבצע בדיקות הקשורות לפוריות כאשר הן אינן מצליחות להרות בדרך הטבעית והרגילה. לעיתים תוצאות הבדיקות עשויות להצביע על בעיות פוריות אצל האישה, אך אין זה אומר שלא כדאי לבצע, כבר בהתחלה או לאחר תקופה של ניסיונות להרות, בדיקת פוריות לגבר. עם התקדמות המדע ועליית המודעות לנושא בדיקת פוריות לגבר הפכה לדבר שכיח ונושא שנמצא יותר מתמיד בשיח הציבורי של עולם הרפואה. בדיקת פוריות לגבר היא בדיקה פשוטה למדי ומלבד דגימה שניתנת בכוסית אין בה כל כאב או פעולה כירורגית. מה המדדים בבדיקת פוריות לגבר? לאחר שבני הזוג החליטו לבצע גם בדיקת פוריות לגבר הנה קצת מידע מה הגורמים המשפיעים על הפוריות אותם בודקים: כמות תאי הזרע (אוליגוספרמיה)– בדיקת כמות תאי הזרע שהגבר מייצר בתקופה של 3-6 ימים.  מספר תאי זרע קטן ביחס לנפח או חוסר מוחלט של תאי זרע נקרא אזוספרמיה. צמיגות הזירמה– ערך אשר יכול להשליך על זיהום אפשרי בתעלה הזכרית. כמו כן, נבדקת רמת האגלוטינציה של תאי הזרע (הרמה בה נוצרים גושי תאים).  חומציות הזירמה PH– עודף חומציות יכול ללמד על דלקת פרוסטטית בעוד שעודף בבסיסיות יכול לבטא בעיה תפקודית או זיהום בשלפוחית הזרע. כמות התאים שאינם תאי זרע– מתבצעת בדיקה בה סופרים את כמות התאים שנמצאים בזירמה ואינם תאי זרע: תאי דם לבנים, תאי דם אדומים, תאי ציפוי (אפיתל), תאי ציפוי ריסניים. הופעה מרובה של תאים אלו בזירמה יכולה להצביע על בעיות שונות. חיוניות תאי הזרע– ערך זה חייב להיות מעל 58% של תאים חיים. תנועתיות של תאי הזרע (motility) נקראת אסתנוספרמיה. בעיה במבנה הזרע הקרוי מורפולוגיה. שילוב של כל הבעיות יחד נקרא בקיצור OTA. בעיה נוספת נפוצה שמתגלה בבדיקת פוריות לגבר היא וריקוצלה. הוריקוצלה היא התרחבות של ורידי האשך הנובעת מפגיעה בשסתומי הורידים ומונעת ניקוז של דם ורידי מהאשך. כתוצאה מכך עולה הטמפרטורה באשך ומצטברת פסולת. כיצד מטפלים בבעיות בפוריות הגבר? לאחר שמבצעים בדיקת פוריות לגבר בהתאם לממצאים יכולות להיות כמה דרכים לטפל בבעיות שהוזכרו. קיימים מספר טיפולים כירורגיים כגון טסה, מיקרו טסה ומיקרו מניפולציה. השיטות השונות מתבססות על מכנה משותף של בדיקה מיקרוסקופית של תאי זרע. בבדיקה מבודדים את תאי הזרע בעלי הפוטציאל הגבוה ביותר להיות פוריים ובעלי הנתונים הטובים ביותר בהתאם למדדים הנ"ל. לאחר שמבודדים את התאים משביחים אותם ומחזירים אותם להפריה או הזרעה.

קראו עוד »
פוריות הגבר

כאשר בני זוג מחליטים שברצונם להביא ילד לעולם לרוב הם ינסו לעשות זאת בדרך הטבע בצורת המפגש הרגיל והטבעי שבין זכר ונקבה שמעוניינים להביא לעולם צאצאים. על פניו נשמע די פשוט, אך לא תמיד כך הדבר. באופן מסורתי ואבולוציוני ראתה החברה האנושית באישה כצד הבעייתי כאשר הניסיונות להרות לא צלחו, אך במאתיים השנה האחרונות החלו חוקרים מתחום הפריון לחקור ולבדוק גם את מה שנקרא פוריות הגבר. כמובן שלא קל לשנות גישות ותפיסות גם חברתיות-תרבותיות וגם מדעיות בנושא פוריות והדרכים להכנס להריון ועל אחת כמה וכמה לשכנע את עולם הרפואה ואת הזוגות שקיים מושג שנקרא פוריות הגבר ושגם את פוריות הגבר יש לבדוק ולטפל בה כאשר זוגות אינם מצליחים להרות. מושגים נפוצים בפוריות הגבר כאשר החלו חוקרים ורופאים לחקור את פוריות הגבר הם גילו במהלך השנים מספר גורמים שמשפיעים על יכולתו של הגבר להפרות את ביציות האישה. כיום ידוע כי בין 20 ל-50 אחוזים מהכשלונות להכנס להריון מקורם בבעיה בפוריות הגבר. קיימות מספר בעיות נפוצות בפוריות הגבר. הנה כמה מהן: ספירת זרע נמוכה – מספר תאי זרע קטן ביחס לנפח או העדר מוחלט של תאי זרע. בעיה בתנועתיות ובחיות של תאי הזרע – תנועתיות נמוכה של הזרע פוגעת ביכולת הזרע להתקדם מהנרתיק אל עבר החצוצרה. בעיה במבנה הזרע (מורפולוגיה) – שינוי במבנה הזרע יכול להיות בראש הזרע, בצוואר הזרע או בזנב תא הזרע. פגיעה במבנה הזרע פוגעת ביכולת שלו להפרות את הביצית. מהם הגורמים לבעיות בפוריות הגבר? לבעיות בפוריות הגבר עשויים להיות גורמים שונים. חלק מהגורמים עשויים להיות קשורים לנתונים גנטיים כגון מומים מולדים או בעיות תורשתיות. גורמים אחרים יכולים להיות קשורים במחלות כרוניות או אירועים טראומטיים נפשיים או פיזיים שהגבר עבר. וגורם שלא ניתן להמנע ממנו הוא הגיל והשפעתו על איכות הזרע של הגבר. לרוב מגיל 40 והלאה על אף שהגבר ממשיך לייצר זרעונים וממשיך להיות "פורה" הרי שעל פי הסטטיסטיקה הרפואית איכות הזרע וספירת הזרעונים יורדת ככל שהגיל עולה. מה עושים? על אף שהגיל משחק תפקיד משמעותי גם במסוגלות להרות וגם בעליית הסיכון לפגמים במהלך ההריון ובלידה הוא בהחלט לא הגורם היחיד וגם זוגות מתחת לגיל 40 עלולים לחוות קשיים להרות שמקורם בבעיה בפוריות הגבר ולכן מומלץ אם מחליטים לבצע בדיקות פוריות ששני בני הזוג יבדקו, על מנת לקבל תמונה שלמה ומהימנה היכן הבעיה וכיצד לטפל בה.

קראו עוד »